Usein kysytyt kysymykset

Kotisataman Deitti
(Ohjattu sivulta FAQ)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

1 Kirjautuminen

1.1 Profiilin luominen

ks. ohje

1.2 Profiilin poistaminen

ks. ohje


2 Profiili

Q: Mistä näen kuinka monta kertaa profiiliani on katsottu?
A: Mene sivulle Profiili » Oma sivu. Klikkaa tiedoistasi profiilisi nimeä, joka on linkkinä. Etsimäsi tieto näkyy heti 'vapaa kuvaus' -kentän jälkeen.

Q: Kuinka voin nähdä profiilini tiedot esikatseluna, ikäänkuin 'muiden silmin'?
A: Mene sivulle Profiili » Oma sivu. Klikkaa profiilisi nimeä. Nyt näet tietosi esikatseluna, 'muiden silmin'. Jos olet rajoittanut profiilisi näkyvyyttä niin että vain ystävät näkevät profiilitietosi niin tällöin esikatselukin näyttää tietosi ystävien silmin, ei enää 'muiden silmin'.

Q: Mitä tarkoittaa että profiili on 'online-tilassa'?
A: Se että käyttäjä on sillä hetkellä kirjautuneena palveluun ja on muutaman minuutin sisällä käyttänyt palvelua.

Q: Haluan luoda uuden profiilin vanhalla nimimerkillä, jonka suljin aikoinaan. Miten?
A: Käyttäjätunnus on siirtynyt poistettavien tunnusten listaan, joka poistetaan automaattisesti aikanaan. Aiemmin tunnuksia uudelleenavattiin pyynnöstä, mutta ylläpidolla ei tällä hetkellä ole aikaa tehdä manuaalisia toimenpiteitä. Älä poista tunnusta, ellet ole varma, että et tarvitse sitä enää. Jos ehdit jo poistamaan, niin voit luoda uuden tunnuksen eri sähköpostiosoitteella.

Q: Profiilikysymyksissä on pakollisena tietona maakunta. Mistä tiedän mihin maakuntaan asuinkuntani kuuluu?
A: Esim. Wikipediasta löytyy Suomen maakunnat -niminen sivu, josta maakuntia klikkaamalla näkee mitä kuntia niihin kuuluu.

Q: Voisiko profiiliin saada määriteltyä paikkakunnan tarkemmin kuin maakunta?
A: Olemme halunneet pitäytyä vain maakuntatasoisessa luokittelussa, jottei profiilien takana olevat henkilöllisyydet paljastu tahattomasti. Ongelma ei tule eteen vielä Etelä-Suomessa, jossa tarjontaa on runsaasti, mutta esim. maaseudulla pienellä paikkakunnalla tilanne on aivan toinen. Oman profiilinsa kuvaustekstiin voi laittaa tarkan asuinpaikkakunnan, mikäli niin haluaa.

Q: En muista salasanaani, miten pääsen sisään?
A: Palvelussa on toiminto, jolla voi luoda uuden salasanan, jonka järjestelmä pyytää sitten vaihtamaan. Saat sähköpostiisi linkin, jossa on ohjeet miten toimia, kun pyydät järjestelmää luomaan uuden salasanan. Joissain tilanteissa linkki ei kuitenkaan toimi / uusi salasana ei kelpaa. Syytä tähän ei tiedetä enempää, kuin että kyseessä on meistä riippumaton ohjelmistovirhe. Selvitämme asiaa toimittajan kanssa, ja toivomme saaavamme siihen lähitulevaisuudessa korjauksen.

3 Haut

Q: Miten saisin näkymään uusimmat kiinnostavat profiilit parhaiten?
A: Tarkennetun haun avulla. Kannattaa määritellä hakuehdot sopivan tiukoiksi, jotta sen avulla näkee uudet kriteerit täyttävät profiilit nopeasti - hakutuloksissakin viimeksi käyneet listautuvat listan alkupäähän.

Q: Miksi saan eri hakutuloksen jos valitsen jostain hakuehdota kaikki ruksittavat hakuehdot verrattuna siihen, että en valitse kyseisestä kohdasta yhtään vaihtoehtoa ?
A: Jos ruksikenttä ei ole profiilissa pakollinen, voi käyttäjä jättää valinnan kokonaan tekemättä. Tällöin hakiessa kaikki ruksikentät ruksittuna löytyy vain ne käyttäjät joilla on joku vaihtoehto valittuna, mutta ei niitä joilla ei ole mitään vaihtoehtoa valittuna kys. profiilikysymyksessä.


Q: Hakutulosten selailu on vaikeaa kun ei tiedä millä sivulla on.
A: Sivun alalaidassa on merkitty harmaalla pohjalla se sivu, jossa käyttäjä kulloinkin on. Sivun numeron näkee myös selaimen osoiteriviltä "page=" merkkien jälkeen.

Q: Hakutuloksista kun siirtyy tarkastelemaan profiilia ja haluaisi taas palata tulossivulle -se ei onnistu!
A: Järjestelmässä ei ole 'takaisin hakutuloksiin' nappia, mutta selaimen takaisin/back nappulalla pääsee takaisin hakulistaan ilman, että tarvitsee tehdä hakua uudelleen.

Q: Mitä tarkoittaa hauissa näkyvä 'Omat osumat' välilehti?
A: Voit tallentaa hakuehdot sivulla 'Millaista seuraa etsit', 'Omat osumat' sivulla näytetään tämän tallennetun haun hakutulokset.


Q: Voisiko saada tallennettua useampia hakuja?
A: Ei ainakaan tällä hetkellä.

4 Viestit

Q: Tuli ilmoitus saapuneesta yksityisviestistä sähköpostiini. Klikkasin sieltä yksityisviestin auki muttei mitään tapahtunut. Missä vika?
A: Luultavimmin ko. käyttäjä on jo sulkenut profiilinsa palvelustamme.

Q: Poistin lähettämäni yksityisviestin omasta lähetetyt kansiostani. Voiko vastaanottaja vielä lukea tämän viestin omasta saapuneitten laatikostaan?
A: Kyllä voi. Viestien poistaminen lähettämisen jälkeen poistaa ne ainoastaan käyttäjän omista laatikoista, ei vastaanottajan.

Q: Viestiini kuulemma tulee leima '*HÄIRIKKÖ*'. Mistä tämä johtuu?
A: Järjestelmässä on toiminto, joka tunnistaa mahdolliset häiriköt. Leimaa ei kuitenkaan täysin automaattisesti anneta, vaan sen vahvistaa ylläpito, mikäli on huomannut viestin olevan tavalla tai toisella hyvin epäasiallisia. Kotisatama on kristillinen yhteisö, ja vaikka käyttäjien ei oleteta suoranaisesti olevan uskossa, niin käyttäytymistavat ovat sen mukaiset. Esimerkiksi ns. rasvaisista viesteistä voi saada häirikköleiman, mikäli ne katsotaan riittävän asiattomiksi.

Q: Kotisatama siis lukee yksityisviestejäni! Haastan koko paikan oikeuteen!
A: Ensinnäkin palvelu on vapaaehtoinen. Toiseksi yksityisviestejä luetaan vain tapauksissa, joissa käyttäjää kohtaan on esitetty raskaita syytöksiä. Tämä ei vaadi edes käyttän tunnuksen selvittämistä, riittää, että käytetään käyttäjän luonnollista numeerista tunnistetta, minkä palvelu liittää jokaiseen käyttäjään. Esimerkiksi häiriköksi leimaaminen toimii mainitulla tavalla.

5 Kuvat

Q: En osaa käsitellä (pienentää) kuvaa jotta saisin sen lähetettyä deittiin.
A: Kannattaa pyytää jotain tietokonetaitoista perheenjäsentä, sukulaista tai kaveria auttamaan. Ja netissä on sivustoja joiden avulla kuvien pienennys onnistuu esim. www.shrinkpictures.com. Myös Googlen avulla voi hakea ohjeita. Windows sisältää vakiona Paint-työkalun, jolla tämän voi tehdä. Mac-käyttäjät voivat käyttää esim. Preview-työkalua. Linux-käyttäjiä tuskin taas tarvitsee neuvoa :)

Q: Voinko käyttää toisen henkilön valokuvaa? Tai muuta kuvaa, josta minua ei tunnista?
A: Toisen henkilön profiilikuvan käyttö on kiellettyä sillä erotuksella, että mikäli on ilmeistä, että kuva ei esitä käyttäjää itseään (esim. Napolen hevosen selässä), niin kyseessä ei katsota olevan harhaanjohtamistarkoituksessa laitetun kuvan. HUOM! Julkisuuden henkilön käyttäminen sen sijaan ei ole sallittua. Esim. toiselle ilmeisin tuttu näyttelijä voi toiselle olla tuntematon. Jos kuva tulkitaan sellaiseksi, että se on laitettu harhaanjohtamismielessä, tunnus voidaan poistaa varoituksetta.

Q: Onko kuvan pakko esittää henkilöä?
A: Abstraktit kuvat, luontokuvat yms. ovat myös sallittuja, kunhan ovat muuten asiallisia. Yhteydenottojen kannalta oma kuva luultavasti toimii kuitenkin paremmin.

Q: Kuvani näkyy hakukoneissa
A: Aiemmin kuvat näkyivät joissain tapauksissa myös ei-rekisteröityneille käyttäjille, jolloin myös hakukoneet pystyivät löytämään ne. Useimmat hakukoneet (esim. Google) kunnioittavat ns. robottitiedostoa, jossa voidaan määritellä ne osoitteet, joita kone ei saa lukea. Käyttäjien kuvat on sittemmin lisätty tähän tiedostoon. Jos haluaa kuitenkin olla varma siitä, että oma kuva ei päädy nettiin, niin kannattaa valita profiilikuvaksi sellainen kuva, jota ei (helposti) tunnista. Muita kuvakansioihin lisättyjä kuvia ei näy koskaan muille kuin rekisteröityneille käyttäjille, jolloin hakukoneetkaan eivät niitä löydä

6 Kaverit

Q: Sain kaveripyynnön ja sitten se katosi, mitä tapahtui? / Miksi ei kaveripyynnön hyväksyminen onnistu??
A: Tarkista saamsi pyynnöt Kaverit » Pyynnöt välilehdeltä. Jos pyyntöä ei löydy sieltä löydy niin luultavasti pyynnön lähettänyt profiili on perunut kaveripyyntönsä. Tai jos pyynnön hyväksyminen ei vain toimi niin pyynnön lähettänyt profiili on saattanut jo sulkea tunnuksensa.

Q: Mitä hyötyä kaveritoiminnosta on?
A: Ennen kavereita lisättäessä näki vain kaverinsa blogikommentit ja artikkelit omalla sivulla, nykyään siinä näkyy kaikki. Merkittävin toiminnon hyöty lienee se, että muutamat toiminnot, esim. omien kuvien näyttäminen tai chat-viestit voidaan rajata vain kavereille. Kaverin voi myöhemmin poistaa niin halutessaan.

7 Tapahtumat

Q: Olen järjestämässä deittitapahtumaa, voisitteko ilmoittaa siitä tapahtumakalenterissa ja/tai etusivun uutisissa?
A: Koska yksityishenkilöt ovat palvelussamme innostuneet itse järjestämään tapahtumia sen verran taajaan, niin emme enää itse lisää niitä tapahtumakalenteriin tai etusivun uutisiin. Tapahtumat voi jatkossa kukin käyttäjä ilmoittaa itse niin, että luo aiheeseen liittyvän blogin - samalla jatkotiedustelut ym. tarkennukset on helppo tiedottaa siinä samassa yhteydessä.

Q: Voisitteko järjestää kristillisiä deittitapahtumia myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla? Sinne on niin pitkä matka esim. maan keski- tai pohjoisosista.
A: Me emme itse järjestä tapahtumia, vaan sivuilla näkyvät tapahtumat ovat eri seurakuntien tai yksityishenkilöiden järjestämiä. Täytyy toivoa, että tapahtumia järjestämään löytyisi seurakuntia tai yksityisiä ihmisiä myös muualta päin Suomea.

8 Häiriköt

Q: Minua kiusaa toistuvasti häirikkö X. Mitä teen?
A: Käyttäjän voi blokata (ks. Yksityisyysasetukset), jolloin häneltä ei saa enää viestejä. Valitettavasti nykyisellään ei ole kuitenkaan mitään keinoa estää käyttäjää luomasta uutta profiilia toisella sähköpostiosoitteella, jolla hän voi luoda itselleen jatkuvasti uusia tunnuksia, joilla häiritä käyttäjiä. Tämäntyyppiset henkilöt ovat jo vakavammin häiriintyneitä, ja heitä on onneksi verrattain vähän. Heistä kannattaa ilmoittaa ylläpidolle häiritsevän kirjoituksen/viestin yhteydessä olevalla linkillä.

Q: Miksi ette blokkaa käyttäjän IP-osoitetta?
A: Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin yhtään tietotekniikkaa tunteva käyttäjä voi keksiä useita keinoja vaihtaa IP-osoitetta, mikä vesittää ajatuksen. Lisäksi NAT (http://en.wikipedia.org/wiki/Network_address_translation) aiheuttaa sen, että blokkaamalla yhden häirikön voi blokata kokonaisen kirjaston, yliopiston mikroluokan tai vastaavan, josta koituu helposti paljon harmia myös ihan asiallisille käyttäjille.

Q: Eikö häiriköille voi sitten tehdä mitään?
A: Yksi keino olisi tunnistaa käyttäjä esim. pankkiautentikoinnin tms. avulla, mutta maksutonta mekanismia siihen ei ole. Pieni kertaluonteinen tai jatkuva maksu yhdistettynä sopivaan henkilötunnistautumiseen luultavasti poistaisi ongelman tai ainakin lieventäisi sitä, mutta se vaatii mieluusti järjestelmältä tuen toiminnolle. Ylläpito miettii tätä ratkaisua parhaillaan.

Q: Mutta en halua maksaa palvelusta!
A: Maksu olisi lähinnä muodollinen, mutta kuitenkin sellainen, jota häirikkö ei ihan huvikseen maksaisi häirikkötunnusten luonnista, esimerkiksi 5 Euroa. Summa olisi niin pieni, että se ei lähimainkaan kattaisi palvelusta koituvia kustannuksia, mutta auttaisi häiriköiden torjumisessa. Jos maksuun päädytään, se olisi niin pieni, että se ei olisi mitenkään kohtuuton työttömillekään.

9 Vieraskirja

Q: Miten voin kirjoittaa vieraskirjaan? Yritin mutten löytänyt keinoa.
A: Omaan vieraskirjaan ei pysty itse kirjoittamaan, mutta muiden kyllä. Mene haluamasi profiilin sivulle ja valitse 'Vieraskirja' -niminen välilehti.

Q: Miten voin poistaa vieraskirjassa olevan kommentin?
A: Mene sivulle Ohjelmat » Vieraskirja, joka näyttää vieraskirjakommentit listattuna. Valitse poistettavan kommentin kohdalta 'Poista kirjoitus'.

Q: Mitä tarkoittaa yksityisyysasetuksissa kohta 'Hyväksy vieraskirjan kirjoitukset manuaalisesti'?
A: Jos valitset tähän kysymykseen 'kyllä' niin vieraskirjaasi lähetetyt kommentit julkaistaan vasta kun käyt hyväksymässä ne sivulla Ohjelmat » Vieraskirja » Hyväksymättömät kirjoitukset. Jos olet valinnut 'Ei' niin kommentit tulevan näkyviin vieraskirjaasi ilman ennakkohyväksyntää.

10 Yksityisyysasetukset

Q: Voisiko määritellä ikähaarukan profiileille jotka näkevät minut ja jotka itse näkisin? En halua saada viestejä paljon itseäni vanhemmilta.
A: Valitettavasti näkyvyysrajausta ei voida toteuttaa, mutta oman profiilin kuvaustekstiin kannattaa mainita minkä ikäisistä on kiinnostunut. Häirintätapauksissa käyttäjän voi torjua (blokata), jolloin hän ei voi lähettää chat- tai yksityisviestejä sinulle. Tämän voi tehdä menemällä ao. käyttäjän profiiliin ja valita profiilikuvauksen perästä linkki 'Blokkaa käyttäjä'

Q: Hups, kirjoitin kommentin yhteen profiiliin (vieraskirjaan) ja se näkyykin kaikille.
A: 'Lisää kommentti' toiminnolla lähetetyt kommentit ovat aina julkisia jotka näkyvät muillekin kirjautuneille käyttäjille. Sen sijaan 'viesti' toimintoa kannattaa käyttää jos haluat lähettää haluamallesi profiilille yksityisen viestin jota muut eivät näe.

Q: Mitä tarkoittaa Asetukset/Yksityisasetukset-sivulla 'Rajoita ilmoitusten näkyminen vain yhteen päivässä'?
A: Tämän ollessa valittuna saat sähköpostimuistutuksen vain päivän ensimmäisestä tapahtumasta (yksityisviestit, kaveripyynnöt, blogien tai vieraskirjan kommentit). Se mistä tapahtumista ilmoituksia tulee, määritellään tuolla samalla sivulla. Tämä on kätevä toiminto jos sähköpostimuistutukset alkaa ärsyttämään.

Q: Mitä tietojani näkyy muille - saanko profiiliani piilotetuksi?
A: Tässä uudessa deittipalvelussa ei ole mahdollista piilottaa profiilia samalla tavoin kuin vanhassa deitissä. Asetukset » Yksityisyysasetukset -sivulta voit tosin määritellä halutessasi että vain kaverit näkevät tarkemmat tietosi.

 • tiedot jotka vain sinä näet
  • sähköpostiosoite
  • Huom! Salasanaasi ei näe kukaan, ei edes ylläpito.
 • tiedot jotka voit rajata näkymään vain kavereillesi
  • tarkemmat profiilitietosi
  • kuva-albumisi kuvat
  • blogit
  • vieraskirjan
  • kaverilistat

Mikäli et rajoita yksityisyysasetuksista em. tietoja, näkyvät ne kaikille kirjautuneille käyttäjille.

 • tiedot jotka näkyvät kaikille kirjautuneille käyttäjille
  • profiilikuva (ei pakollinen)
  • nimimerkki
  • ikä
  • sukupuoli
  • maa
 • Kirjautumattomat käyttäjät näkevät vain palvelun etusivun jossa on listattuna uusimpia ja suosituimpia profiileja.

Q: Laitoin yksityisyysasetukseni sellaiseksi ettei profiilini pitäisi näkyä muille. Miksi sitten sain kaveripyynnön?
A: Vaikka olet piilottanut tietosi, nuo edellisessä vastauksessa ilmoitetut ryhmän C tiedot näkyvät muille käyttäjille ja he voivat lähettää sinulle kaveripyyntöjä tai viestejä, ellet sitten blokkaa heitä (ks. profiilin blokkaus ohjeet-sivulta).

Q: Onko mahdollista piilottaa omaa statusta niin ettei muut näe milloin olen kirjautuneena (online)?
A: Kyllä. Oikeassa alareunassa on 'Kaverit' niminen palkki, jonka 'asetukset' välilehteä (rattaan näköinen kuvake) klikkaamalla voi valita oman tilansa näkymättömäksi.

11 MUUT

Q: Mikä on #kotisatama?
A: Käyttäjien perustama IRC-kanava. Se on kotisatamasta täysin irrallinen, emmekä vastaa siitä mitenkään. Osa käyttäjistä on kotisatamasta, mahdollisesti eri käyttäjätunnuksilla.

Q: Miten #kotisatamaan voi mennä?
A: Joko www-selaimen kautta (http://webchat.quakenet.org/?channels=#kotisatama) tai asentamalla erillisen irc-ohjelman, jossa irc-palvelimeksi asetetaan jokin QuakeNetin tarjoamista, esim. dreamhack.se.quakenet.org